Ako se želi usporiti klimatske promjene treba djelovati odmah, a ne za dvije godine

Rokovi za donošenje pratećih strategija u prijedlogu Zakona o klimatskim promjenama i zaštiti ozonskog sloja nepotrebno su razvučeni i ako se ne promjene nešto će se početi raditi tek 2021. - a treba početi već danas 

Odiično je da je prijedlog Zakona o klimatskim promjenama i zaštiti ozonskog sloja ušao u saborsku proceduru, no ako se želi spasiti naš planet od pregrijavanja treba početi djelovati odmah, a ne tek 2021. kako je predvidjela Vlada. Prateće strategije i akcijski planovi ključni za uspješnu borbu protiv klimatskih promjena trebali bi se se donijeti i do godinu i pol nakon stupanja na snagu ovog zakona, što je nepotrebno odlaganje. Neshvatljivo je da Vlada tako ležerno definira rokove djelovanja protiv klimatskih promjena u trenucima kad glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres prije početka sastanka o klimi u New Yorku izdaje priopćenje o apokaliptičkom utjecaju klimatskih promjena u kojem konstatira: „Ako uskoro ne promijenimo naš način života ugrozit ćemo svoje živote”.

Predviđeno da Vlada Strategiju niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske i Integrirani energetski i klimatski plan podnijeti Hrvatskom Saboru u roku od šest mjeseci, a prijedlog Strategije prilagodbe klimatskim promjenama godinu dana od stupanja na snagu Zakona. Odgovarajući akcijski planovi za ove strategije trebali bi biti predloženi Saboru u roku od 18 mjeseci od stupanja Zakona na snagu, tako da bi se u najboljem slučaju aktivno i organizirano počelo raditi na ublažavanju posljedica klimatskih promjena tek u prvom kvartalu 2021., što je prekasno. Na ublažavanju posljedica klimatskih promjena trebalo se početi raditi jučer.

Temperatura našeg planeta kontinuirano raste - prema podacima Svjetske meteorološke organizacije (WMO) u prottekle 22 godine zabilježeno je čak 20 najtoplijih godina u povijesti mjerenja, s time da su zadnje četiri bile najtoplije. Po svoj prilice će 2019. biti još toplija, a posljedice tog zatopljavanja se srećom u našoj zemlji ne osjećaju toliko intenzivno.

Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) upozorio je u listopadu 2018. će se porast temperature od 1,5 Celzijevih stupnjeva tijekom 21. stoljeća izbjeći ako tijekom 12 godina emisije ugljičnog dioksida smanjimo za 45 posto u odnosu na 2010. godinu. Da bi se to postiglo treba početi raditi na napuštanju fosilnih goriva već danas, a ne čekati dvije godine jer posljedice za cijelu zemlju će biti katastrofalne.