the planet's most exquisite watchmaking technique is protected luxury replica watches wellreplicas.to.

Europski zeleni su spremni pomoći u izradi programa za Fond za oporavak EU

Thomas Waitz, supredsjednik Europske zelene stranke i zastupnik austrijske Zelene alternative (Grüne Alternative) u Europskom parlamentu, najavio je da će europski zeleni pomoći u osmišljavanju održivih projekata i programa koji će omogućiti djelotvorno korištenje sredstava iz Fonda iz oporavka kad bude konačno definiran

Predstavili smo u utorak zajedno s Thomasom Waitzom, supredsjednikom Europske zelene stranke i zastupnikom austrijske Zelene alternative (Grüne Alternative) u Europskom parlamentu načelni okvir programa korištenja sredstava iz Fonda za oporavak Europske unije iz kojeg bi, kad postane operativan, prema navodima hrvatske Vlade, naša zemlja trebala dobiti petnaestak milijardi eura. Predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović istaknuo je da će Fond za oporavak dati veliku priliku za reformu hrvatskog gospodarstva i njegovog okretanja prema zelenom. „Korištenje novčanih sredstava iz ovog fonda bit će uvjetovano transferom prema zelenim tehnologijama“, istaknuo je Petrović.

Waitz je istaknuo da će se protiv koronakrize to jest koronavirusa pronaći cjepivo, ali da protiv klimatskih promjena - cjepiva nema. „Novac iz Fonda za oporavak posuđuje se od budućih generacija da bi se oživjelo gospodarstvo i mora se investirati tako da služi i njima u budućnosti“, istaknuo je supredsjednik Europskih zelenih. Najavio je da će europski zeleni pomoći u osmišljavanju održivih projekata i programa koji će omogućiti djelotvorno korištenje sredstava iz Fonda iz oporavka kad bude konačno definiran.

Potpredsjednica Glavnog foruma ORaH-a Karmela Romić, inače i sama vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstava (OPG), istaknula je njihovu te apelirala na donošenje jasne strategije razvoja poljoprivredne proizvodnje, podsjetivši da Hrvatska ima resurse i zemlju koja nije zagađena kao u drugim dijelovima svijeta. „I europski i hrvatski zeleni zalažu se za poljoprivredu i proizvodnju hrane koja će biti i ekonomski, i socijalno, i ekološki održiva“, istaknula je Romić.

Nakon što je upozorili da je potrebno promijeniti odnos države prema OPG-ovima te da ih treba osnažiti upozorila je da kratki lanci opskrbe ne mogu biti funkcionalni dok država jasno ne stane iza takvog rada u poljoprivredi. „Ako OPG-ovi ne postanu temelj poljoprivredne proizvodnje stanovništvo će i dalje napuštati zemlju“, upozorila je i dodala da svaka država mora osigurati prehrambenu neovisnost svojih građana, a to se ne može ostvariti preko uvoza.

Članica Glavnog foruma i kandidatkinja u drugoj izbornoj jedinici Maja Ogrizek istaknula je da Hrvatska mora smanjiti ovisnost o uvozu energije što se prema programu ORaH-a najjednostavnije može postići postavljanjem solarnih panela na domaćinstva i širenjem mreže vjetroelektrana. „Otvaranje energetskih zadruga, koje bi objedinjavale viškove proizvodnje u malim pojedinačnim proizvodnim pogonima, umjesto izgradnji hidroelektrana koje uništavaju okoliš je dugoročno najbolje rješenje“, ocijenila je Ogrizek.

Dinko Kulaš, član Glavnog foruma, također kandidat u II. izbornoj jedinici, predstavio je osnovne elemente programa reforme pravosuđa bez koje su sve druge reforme upitne. Nakon što je ocijenio hrvatsko pravosuđe „neupitno najgorim u EU“ Kulaš je ocijenio većim problemom od korupcije u pravosuđu njegovu „sporost, nepredvidljivost i neefikasnost“. Istaknuo je da su za reformu prije svega ključne izmjene koje bi trebale zahvatiti Zakon o parničnom postupku, Zakon o kaznenom postupku i Ovršni zakon. „Ubrzanje je moguće provesti ako se provede reforma pripremnih ročišta, koja bi postala početna ročišta na kojima će sudac definirati što je predmet spora, pravna osnova, činjenice i koji su dokazi“, istaknuo je Kulaš ocijenivši da bi se nakon toga moglo provesti postupke znatno brže, tako da su svima jasniji i lakše provjerljivi.

ORaH na izbore izlazi u koaliciji s još pet stranaka: Možemo, Zagreb je naš, Radnička fronta, Nova ljevica i Za grad.