Njemački i hrvatski zeleni: klimatske promjene trebaju biti prioriteti predsjedanja EU

Jamila Schäfer, međunarodna tajnica njemačkih Zelenih (Bündnis 90/Die Grünen) i predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović ocijenili su na konferenciji za medije da je iznimno važno da u 2020. godini klimatske promjene ostanu prioritet predsjedanja Europskom unijom

Iznimno je važno da u 2020. godini klimatske promjene ostanu prioritet predsjedanja Europskom unijom, istaknuli su predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović i Jamila Schäfer, međunarodna tajnica njemačkih Zelenih (Bündnis 90/Die Grünen) na konferenciji za medije u četvrtak. Petrović izrazio je nadu da se pod pojmom „Europa koja štiti”, jednim od četiri krovna područja na kojima će se po najavi Vlade temeljiti hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, misli na zaštitu okoliša, klime i ljudskih prava, a ne vanjske granice EU-a. Dvije stranke očekuju od hrvatske i njemačke Vlade da u 2020. nastave trend koji je u svom predsjedanju postavila Finska i postave klimatske promjene među prioritete predsjedanja EU-om.

Schäfer je u Hrvatsku došla izuzev zbog uspostavljanja suradnje s ORaH-om i da bi provjerila situaciju s ljudskim pravima. Velik broj prijava o neprimjerenom postupanju policije prema emigrantima na hrvatskoj granici ocijenila je zabrinjavajućim i podsjetila da je zajednička odgovornost EU da ljudska prava ne krši nitko, uključujući hrvatske vlasti. „Zajednički je zadatak EU da Vlade svih zemalja članica štite ljudska prava i provjere sve vjerodostojne izvještaje o njihovu kršenju”, istaknula je međunarodna tajnica njemačkih Zelenih. Također je upozorila da za klimatske promjene ne postoje nacionalne granice, zbog čega je za usporavanje promjena klime potrebno koordinirano djelovanje svih europskih država. Istaknula je prelazak na obnovljive izvore energije kao jedan od temeljnih preduvjeta za uspješno usporavanje klimatskih promjena i izrazila nadu da će Hrvatska, kao zemlja s iznimno velikim brojem sunčanih dana, povećati uskoro bolje koristiti solarnu energiju.

Petrović je najavio da će ORaH-a s njemačkim Zelenima ponajprije surađivati na području obnovljivih izvora energije, pri čemu će se posebna pažnja posvetiti prenošenju iskustava u korištenju solarnih izvora. Čelnici obaju stranaka se slažu da je za uspješnu borbu protiv klimatskih promjena apsolutno neprimjereno ulaganje u novu infrastrukturu za korištenje fosilnih goriva, kao što je LNG terminal na Krku.