the planet's most exquisite watchmaking technique is protected luxury replica watches wellreplicas.to.

Smanjenjem emisije CO2 EU treba biti primjer drugima

Zelena alternativa ORaH, zajedno s drugim članicama Europske zelene stranke, apelira na čelnike svih zemalja članica Europske unije da na sjednici Europskog vijeća 10. i 11. prosinca postave cilj smanjenja emisije ugljičnog dioksida za iduće desetljeće za 65 posto u odnosu na 1990. godinu 

Zelena alternativa ORaH, zajedno s drugim članicama Europske zelene stranke, apelira na čelnike svih zemalja članica Europske unije da na sjednici Europskog vijeća 10. i 11. prosinca postave cilj smanjenja emisije ugljičnog dioksida za iduće desetljeće za 65 posto u odnosu na 1990. godinu.

Prema ciljevima definiranim u okviru klimatske i energetske politike do 2030. EU se obvezala smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 40 posto u usporedbi s razinama iz 1990., međutim mi, europski zeleni, smatram da EU mora dramatično povećati klimatske ciljeve jer se u suprotnom drugi svjetski čelnici neće pomaknuti s mjesta. Europski Parlament je nedavno izglasao još ambiciozniji plan kojim do 2030. godine cilja na smanjenje emisije ugljičnog za čak 60 posto.

Iznimno nam je drago da Hrvatska podržava prijedlog povećanja cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova s dosadašnjih 40 posto za najmanje 55 posto, uz istodobno uzimanje u obzir načela pravičnosti, solidarnosti, troškovne učinkovitosti te različitih nacionalnih okolnosti, no nadamo se da će smoći snage za podršku ambicioznijem prijedlogu Europskih zelenih.

Što ambicioznije smanjenje emisije ugljičnog dioksida je nužno ako se ne želi prijeći granicu globalnog zatopljenja od 1.5 °C određenu Pariškim sporazumom iz 2016. godine. Prosječna temperature na Zemlji do danas je porasla za 1.1 °C, a narednih 10 godina biti će odlučujuće za globalnu borbu protiv klimatske krize. Zbog toga je nužno da budemo što ambiciozniji i pozivamo sve građane koji dijele taj stav na potpis online peticije Europske zelene stranke na internetskoj stranici https://www.tilt.green/hr/climatelaw .