the planet's most exquisite watchmaking technique is protected luxury replica watches wellreplicas.to.

Vlada zakonom zatire domaće zdravo sjeme

Novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja zabranjuje stavljanje sjemena s obiteljskog gospodarstva na tržište i ograničava upotrebu vlastitog sjemenja, što znači gubitak domaćih sorti koje još nisu prikupljene - ovim zakonom zatire se domaće zdravo sjeme

 

Ako želimo očuvati biljnu genetsku raznolikost i proizvođačima osigurati pravo na izbor i uzgoj sjemena za upotrebu na vlastitom gospodarstvu novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, koji upravo izlazi iz javne rasprave, mora se temeljito mijenjati. Novi zakon kod nas uvodi pojam “sjeme s obiteljskog gospodarstva” definiran kao sjeme proizvedeno za vlastite potrebe koje je zabranjeno stavljati na tržište. Takvo sjeme trebalo bi dorađivati kod ovlaštenih dorađivača i koristiti isključivo registrirane sorte, iako je pravo korištenja vlastitog sjemenja proizvođačima između ostalog, garantirano i Deklaracijom o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima. Da stvar bude gora ekološko sjemenarstvo uopće se ne spominje iako nova Uredba Europske unije o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda  (EU 2018/848) naglašava potrebu omogućavanja ekološkim proizvođačima da se služe biljnim reprodukcijskim materijalom dobivenim na vlastitim poljoprivrednim gospodarstvima kako bi potakli genetske resurse prilagođene posebnim uvjetima ekološke proizvodnje. Uredbom se dozvoljava upotreba isključivo ekološkog sjemena te se naglašava potreba razvijanja specifičnih, otpornih, lokalno prilagođenih sorti za ekološku proizvodnju što u novom zakonu nije prepoznato. 

Za male OPG-e zakon bez iznimke i izuzeća predviđa ograničenje upotrebe vlastitog sjemenja, što je ne samo udar na njih već znači i gubitak domaćih sorti koje još nisu prikupljene u kolekcijama Nacionalne banke biljnih gena i nisu stavljene na sortnu listu. Otkad je Hrvatska ušla u Europsku Uniju na tu listu upisano je svega 27 čuvanih sorti. Najjednostavnije rečeno ovim zakonom zatire se naše sjeme.