Za sabornike nema odmora dok ne počne obnova

Zeleno-lijeva koalicija pokreće sakupljanje potpisa za peticiju kojom će se zatražiti od predsjednika Zorana Milanovića sazivanje izvanredne sjednice odmah nakon konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora na kojoj će se donijeti kvaliteta zakon o obnovi područja stradalih u potresu 22. ožujka i spriječiti pljačku tisućljeća

Zeleno-lijeva koalicija počinje u utorak prikupljati potpise za peticiju „Nema odmora dok ne počne obnova“ koja će omogućiti sazivanje izvanredne sjednice Sabora s ciljem donošenja kvalitetnog zakona o obnovi Zagreba, najavili smo na konferenciji za medije održanoj u nedjelju ispred Hrvatskog sabora. Peticijom će se zatražiti od predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da iskoristi svoju ustavnu ovlast i odmah po konstituiranju novog, desetog saziva Sabora zatraži izvanrednu sjednicu. Tako će se novoizabranim zastupnicima omogućiti da nakon konstituiranja odmah mogu početi raditi na Zakonu o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije umjesto da odu na dvomjesečnu stanku.

Predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović upozorio je da zeleno-lijeva koalicija ne želi da se u gradu Zagrebu dogodi da lešinari iskoriste ljudsku nesreću i najavio da će učiniti sve što mogu kako bi se zakon donio što prije. Nakon što je izrazio nadu da će predsjednik Milanović iskoristiti svoju ustavnu mogućnost, Petrović je najavio da će koalicija sjednicu Sabora dočekati spremna. „Nacrt zakona ćemo napraviti kako treba, imamo ljude koji znaju kako riješiti i građevinski i financijski aspekt i spriječit ćemo da se obnova Zagreba pretvori u pljačku tisućljeća”, zaključio je Petrović.

Tomislav Tomašević, supredsjednik platforme Možemo! naglasio je da su prošla puna dva i pol mjeseca bez rješavanja niza problema koje je prouzročio potres. “Bijesni smo jer otpadaju dijelovi krovova usred bijela dana 50 metara od zgrade Vlade i Sabora, što je samo 11 gradskih stanova dano na privremeno korištenje ljudima koji su ostali bez doma u potresu i što je samo 16 obitelji dobilo financiranje najma stana od države“, upozorio je Tomašević. Posebno je istaknuo da su cijene građevinskih radova, kondenzacijskih bojlera i projektne dokumentacije za obnovu otišle u nebo te da još uvijek nije poslana prijava štete za Europski fond za solidarnost. „Tresla se brda, rodila se dva miša – Bandić i Plenković – koji se prepucavaju jumbo plakatima tko je kriv za izostanak obnove”, zaključio je Tomašević.

Predsjednica Radničke fronte Katarina Peović pročitala je odgovor pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje na upit građana o obnovi zgrade kojoj prijeti urušavanje betonske nadstrešnice: “Grad Zagreb u ovom trenutku nije u mogućnosti vršiti popravke samih objekata ili njihovih dijelova koji su oštećeni u potresu”. Peović je upitala što su oni radili i za koga ako ne mogu pomoći građanima te ocijenila da je pitanje obnova Zagreba pitanje političkih prioriteta.

Sandra Benčić, supredsjednica platforme Možemo!, upozorila je da se obnova svodi na obnovu naljepnica koje magijom iz crvenih postaju narančaste, a narančaste postaju zelene. „Škole i vrtići obnavljaju se na nepropisan način, ne ojačava se statika zgrada, radi se samo žbukanje i farbanje, što će kasnije onemogućiti lociranje oštećenja, a to znači da ćemo djecu od jeseni slati u škole i vrtiće koji nisu sigurni” upozorila je Benčič i pozvala građane da potpišu peticiju kojom će se prisiliti budući saziv Sabora da donese zakon o obnovi prije zime.

Rada Borić iz Nove ljevice zaključila je da upravo gradonačelnik Bandić, uz potres i pandemiju korone, dvije velike katastrofe ona treća – najveća i podsjetila da je u takvim okolnostima u proračunu Grada Zagreba prenamijenio svega 2 posto. Pozvala je građane da podrže zahtjev koalicije i potpišu peticiju zaključivši: “Nema odmora, dok ne počne obnova”.