Zašto EU parlament podupire LNG terminal na Krku?

Premda projekt LNG terminala na Krku ne zadovoljava sve tražene uvjete Europski parlament je u srijedu izglasao popis Projekata od zajedničkog interesa (Projects of Common Interests) na kojem je i taj terminal. Projekt LNG-a je u suprotnosti s obvezama EU-a iz Pariškog sporazuma, a projekt podržava samo Hrvatska i stoga nema

Europski parlament je u srijedu izglasao popis Projekata od zajedničkog interesa (Projects of Common Interests) na kojem je i LNG terminal na Krku, premda ne zadovoljava sve potrebne uvjete da bi se uopće našao na popisu. Projekt LNG-a je u suprotnosti s obvezama EU-a iz Pariškog sporazuma, a projekt podržava samo Hrvatska i stoga nema prekograničnu podršku koju bi PCI trebao imati. Ovakvom popisu projekata usprotivila se grupacija Zelenih u Europskom parlamentu i predložila novi popis, na kojem nije bilo LNG terminala na Krku, no prijedlog su odbila 443 europarlamentarca (među njima i šest hrvatskih). Za micanje LNG terminala s popisa glasalo je 169 europarlamentaraca, od čega i četvoro iz Hrvatske, a među 36 suzdržanih bio je i jedan hrvatski europarlamentarac.

Thomas Waitz, supredsjednik Europske zelene stranke i zastupnik u Europskom parlamentu upozorio je nakon glasanja da Europski parlament ne može proglasiti klimatsku izvanrednu situaciju u Europi te sljedećeg trenutka dati zeleno svjetlo za nove projekte vezane za fosilna goriva. Naglasio je da će novac poreznih obveznika sada ići u financiranje plinovoda, plinskih terminala i frakiranje, umjesto da se ulaže u širenje obnovljivih izvora energije. „Zahtijevamo trenutnu reviziju kriterija za projekte od zajedničkog interesa kako bi budući projekti bili u skladu s klimatskim ciljevima Europskog zelenog sporazuma i pravednom tranzicijom”, zaključio je Waitz.

Popis Projekata od zajedničkog interesa uključuje prioritetne energetske infrastrukturne projekte koje promiče i financira Europska unija te sadrži projekte o električnim i pametnim mrežama, ali i one vezane za plin, naftu i CO2. Europska komisija objavljuje novi popis prioriteta svake dvije godine, te ih Europski parlament u cijelosti može prihvatiti ili odbiti. Oko 29 milijardi eura novaca Europskih poreznih obveznika namijenjeno je za samo 32 nova plinska projekta, što je paradoksalna suprotnost s proklamiranim ambicijama nove Europske komisije.

LNG terminal na Krku, jedan je od projekata uključenih u ovaj, ukupno četvrti PCI popis, trebao bi preuzeti milijune tona američkog plina dobivenog frakiranjem, tehnologijom proizvodnje iznimno štetnom za okoliš. ORaH smatra da je u interesu Hrvatske postizanje energetske neovisnosti, koju bi trebalo postići ulaganjem u obnovljive izvore energije, a ne potencijalno rizičnim ulaganjima u tehnologije koje ubrzavaju klimatsku krizu. K tome, terminal nema niti gospodarsku opravdanost, a niti potporu lokalnog stanovništva niti tijela lokalne i regionalne samouprave.