the planet's most exquisite watchmaking technique is protected luxury replica watches wellreplicas.to.

Zeleni europarlamentarci protiv LNG terminala u Omišlju

Devet zelenih zastupnika u Europskom parlamentu upozorilo je u pismu Maroša Šefčovića, potpredsjednika Europske komisije zaduženog za energetiku, na cijeli niz manjkavosti u projektu LNG terminala na Krku

Devet zastupnika Europskog parlamenta iz grupacije Zelenih zatražilo je od Maroša Šefčoviča, potpredsjednika Europske komisije zaduženog za energetsku uniju, da EK odmah uskrati daljnju potporu projektu LNG terminala na otoku Krku, rekao je predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović. U pismu je navedeno: "Ne samo da smo uvjereni da ovaj projekt izravno proturječi obavezama Europske unije preuzetim Pariškim sporazumom, već smo s velikom zabrinutošću uočili brojne nepravilnosti u realizaciji koje zasad nisu utjecale na potporu EK projektu". Devetero eurozastupnika navodi cijeli niz razloga zbog kojih je projekt LNG terminala kakav se trenutno planira neprihvatljiv, a zaključuju ga s tri zahtjeva. Od EK traže da ne odobri zatraženu pomoć za hrvatsku Vladu, povlačenje Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF) za nabavu plutajućeg LNG terminala te da se projektu ne obnovi status Projekta od zajedničkog interesa (Projects of common interest - PCI) na četvrtoj PCI listi koja se trenutno priprema.

Pismo su potpisali Thomas Waitz, Monika Vana (Austrija), Max Andersson (Švedska), Reinhard Bütikofer, Sven Giegold (Njemačka), Philippe Lamberts (Belgija), Florent Marcellesi, Michèle Rivasi (Francuska) i Tilly Metz (Luksemburg). Petrović je podsjetio da je Waitz, ujedno i član izvršnog odbora Europske zelene stranke, na poziv ORaH-a početkom travnja posjetio Krk kako bi na licu mjesta utvrdio činjenice vezane uz projekt LNG terminala u Omišlju. Po mišljenju potpisnika EK bi trebala objasniti zašto je dosad dana takva politička i financijska podrška projektu koji u gospodarskom smislu ima vrlo malo, ako uopće, smisla, zanemaruje Pariški sporazum produžujući ovisnost o fosilnim gorivima i gazi legitimne stavove lokalnog stanovništa o utjecaju projekta na okoliš. "Sve to prilično udaljava projekt od onog što zovemo "javnim interesom", ističu europarlamentarci u svom pismu. Podsjećaju da LNG terminal u bilo kojoj formi nje jeftin, a visoke troškove će uglavnom snositi porezni obveznici i potrošači bez da su na to pristali jer tržište projekt ne želi i nije spremno za njega platiti.

U pismu je nabrojan cijeli niz proceduralnih i pravnih propusta projekta i upozoreno da se lokalna zajednica ignorira i čak ušutkava. Sporno je i da se ništa ne zna o drugoj fazi projekta, koja predviđa kopneni terminal: niti rokovi, niti troškovi niti investitori itd. Također je upozoreno na netransparentnost i nedostupnost podataka o projektu.

Petrović je istaknuo da je interes Hrvatske energetska neovisnost koju se postiže investiranjem u obnovljive izvore energije, a ne trošenjem novca da bi se omogućio dovoz tuđih energenata u Hrvatsku. Energetska tranzicija jedna od ključnih tema s kojom koalicija Zelene ljevice, u kojoj su pored ORaH-a i politička plafforma Možemo! i Nova ljevica, nastupa na predstojećim izborima za Europski parlament.