Ravnoteža je temeljni zakon života na Zemlji, ali i cijeloga svijeta. Bez ravnoteže nema pravednog razvoja, bez pravednog razvoja nema zadovoljnih građanki i građana.

DONIRAJ

logo NP srednji 290x300

Poštovani prijatelji, simpatizeri i svi vi koji podržavate naš radi, svoje donacije možete uplatiti pomoću opće uplatnice ili preko vlastitog Internet bankarstva. Prilikom uplate sredstava mora navesti sljedeće podatke:

 • Broj računa primatelja (KOALICIJA NEMA PRODAJE): HR53 2330 0031 5609 3991 8
 • Primatelj: KOALICIJA NEMA PRODAJE
 • Model: HR67
 • Poziv na broj primatelja: Vaš OIB
 • Opis plaćanja: DONACIJA i vaše ime

U rubrici POZIV NA BROJ ODOBRENJA potrebno je unijeti OIB osobe (pravne ili fizičke) koja vrši donaciju prema nama. Anonimne donacije su zakonom zabranjene.

Fizičke i pravne osobe mogu davati donacije političkim strankama jednokratno ili više puta tijekom kalendarske godine.

Donacije u novcu donator uplaćuje na središnji račun političke stranke.
Ukupna vrijednost donacija fizičke osobe jednoj političkoj stranci ne smije prelaziti iznos od 30.000,00 (trideset tisuća) kuna u kalendarskoj godini.

Ukupna vrijednost donacije pravne osobe jednoj političkoj stranci ne smije prelaziti iznos od 200.000,00 (dvjesto tisuća) kuna u kalendarskoj godini.

Ukoliko svoju donaciju želite proslijediti zasebno jednoj od stranka u koaliciji u opisu plaćanja navedite njeno ime.

Svaka donacija biti će potvrđena s naše strane.

Osijek izbori 2018

ORaH sigurno osvaja bar jedan mandat

Darko Šimun Vukašinović Soljačić nositelj je koalicijske liste SDP-a, HSS-a, GLAS-a, Naprijed Hrvatska i ORaH-a

ORaH-a izlazi u koaliciji s SDP-om, HSS-om, GLAS-om i strankom Naprijed Hrvatska na izbore za članove vijeća osam mjesnih odbora i sedam gradskih četvrti Grada Osijeka u nedjelju 9. prosinca. Prema podacima Gradskog izbornog povjerenstva na ove izbore ukupno se prijavilo 12 stranačkih lista te devet lista grupe birača. Najveći broj lista prijavljen je u gradskim četvrtima Retfala, Gornji grad, Novi grad i Jug II, gdje će građani moći birati između kandidata s deset ponuđenih lista.

Kandidat/kinje ORaH-a su na listama za mjesni odbor Višnjevac, gdje je Darko Šimun Vukašinović Soljačić nositelj liste, Mirko Košćak na drugom mjestu, a Franka Vukašinović, Nada Majer i Ivana Horvat zaključuju listu na petom, šestom i posljednjem, sedmom mjestu. Konkurencija im je šest lista: Biraj bolje, Demokratski savez nacionalne obnove - DESNO, HDZ, koalicija HNS-a i HSU-a, koalicija HDSSB-a i HSLS-a te Živi zid. Na listi za gradsku četvrt Novi Grad Maja Berger je točno na sredini, na šestom od 11 mjesta, a u trci za mandatima je još devet lista. Konkurencija su Aktivni nezavisni umirovljenici, Biraj bolje, DESNO, HDZ, koalicija HNS-a i HSU-a, koalicija HDSSB-a i HSLS-a, neovisna lista Petra Kopunović-Legetina, Promijenimo Hrvatsku i Živi zid.

HDZ i koalicija HNS-a i HSU-a imaju liste u čak po 14 od ukupno 15 jedinica mjesne samouprave, a koalicija u kojoj je ORaH ima liste u 10 jedinica. Svaka lista mora imati sedam imena na listama za mjesne odbore odnosno 11 imena na onima za gradske četvrti. Na lokalnim izborima prije četiri godine najuspješniji je bio HDSSB.

47685247 273153236725653 7759126486312812544 n 1

Susret s čelnicima Zelene stranke iz Srbije

Još jedna potvrda odlične suradnje

I ORaH i Zelena stranka su spremni surađivati još intenzivnije nego do sad s ciljem smanjivanja tenzija u društvu

Potpredsjednik ORaH-a Darko Stošić susreo se u ponedjeljak sa Goranom Čabradijem i Slobodanom Cvetkovićem, presjdnikom i članom predsjedništva Zelene stranke iz Srbije. Tema sastanka bili su predstojeći EU izbori te aktualna politička situacija u regiji. Po ocjeni Zelene stranke zajednički projekti i smirivanje tenzija su od primarnog značaja za obje zemlje a i širu regiju. Čabradi je ocijenio da Srbiju i Hrvatsku povezuje mnogo toga na čemu se može zajednički raditi te da bi implementiranjem zelenih ideja u društvo tenzije i razlike na nacionalnoj razini otišle u prošlost.

Stošić je goste iz Srbije upoznao ukratko s aktivnostima ORaH-a i planovima za izlazak na europarlamentarne izbore. ORaH će prije samih EU izbora testirati organizaciju na nekoliko lokalnih izbora, a početkom veljače iduće godine stranka će krenuti u pretkampanju.

Dvije stranke već dugo surađuju, a na sastanku je dogovorena još intenzivnija suradnja koja je u zajedničkom interesu. 

jeske20181124 012 min

Europski zeleni izabrali liderski duet za EU izbore u svibnju

Ska Keller iz Njemačke (Bündnis 90/Die Grünen) i Bas Eickhout iz Nizozemske (GroenLinks) su na kongesu Europske zelene stranke izabrani za vodeće kandidat/kinj/e

Na konvenciji u Berlinu Europska zelena stranka je odlučila da Ska Keller iz Njemačke (Bündnis 90/Die Grünen) i Bas Eickhout iz Nizozemske (GroenLinks) budu vodeći kandidati za Europarlamentarne izbore u svibnju 2019. godine. Eickhout je zastupnik u aktualnom sazivu Europskog parlamenta, a Keller je supredsjednica Zelene grupe u Europskom Parlamentu. Njih dvoje su izabrani između više kandidat/kinj/a.

„Vrlo sam zahvalna i počašćena što sam izabrana kao vodeća kandidatkinja Europske zelene stranke. Kao Zeleni imamo veliku odgovornost na predstojećim izborima. Europa je pod udarom ekstremno desnih stranaka, neke od njih su čak i u Vladama, koje žele povratak u nacionalizam te smanjivanje građanskih sloboda i demokracije“, rekla je Keller nakon proglašenja pobjednika izbora. Istaknula je da Zeleni moraju štititi Europu i njezine vrijednosti. „Želimo Europu kao ekološku, socijalnu i demokratsku kako bi mogla ispuniti svoja obećanja. Puno je na kocki na dolazećim izbora i Zeleni moraju pokazati da mogu voditi s pozitivnom vizijom Europe“, zaključila je vodeća kandidatkinja.

Eickhout je naglasio da je vrijeme za promjene: „Zalažem se za jaku Europu koja mora biti za ljude koji u njoj žive i rade. Europu koja radi na smanjivanju utjecaja klimatskih promjena“. Po njegovim riječima Europa je predugo bila u raljama multinacionalnih korporacija koje iznad svega žele profit, rast i natjecanje, a na štetu socijalne Europe koja ulaže u ljude i podupire sudjelovanje svih u društvu. „Vrijeme je za promjene, vrijeme je za Europu u kojoj su svi bitni, Europu koja brine o ljudima, a ne o multinacionalkama“, zaključio je Nizozemac.

Izbori za 705 zastupnika u Europarlamentu održat će od 23. do 26. svibnja 2019. godine u svim zemljama članicama, a Hrvatska će imati 12 umjesto sadašnjih 11 zastupnika. Zadnji europski izbori održani su od 22. do 25. svibnja 2014.

Nova ljevica - NL,  Održivi razvoj razvoj Hrvatske - ORaH, Socijalistička radnička partija - SRP i Radnička fronta - RF, potpisali su u Šibeniku 8. rujna 2018. "Šibensku deklaraciju o uspostavi ujedinjene ljevice – zajedničke platforme lijevih snaga“.

Potpisnici poručuju da je Deklaracija otvorena za potpisivanje svim pojedinkama i pojedincima, predstavnicama i predstavnicima stranaka i platformi, udruga, inicijativa i pokreta i sindikata, koji se žele priključiti platformi.

Šibenska deklaracija započinje s analizom stanja - da Hrvatska "ni nakon četvrt stoljeća od uspostave liberalne demokracije i kapitalizma, nije konsolidirana demokracija ni ekonomija i da je Hrvatska, s pozicije druge zemlje po bogatstvu i potencijalu u odnosu na ostale zemlje u tranziciji s početka 90-tih - danas po većini pokazatelja (BDP-a, iznosa minimalne plaće, zaposlenosti) zemlja na začelju EU. 

"Hrvatska treba ljevicu utemeljenu na aktivnom sudjelovanju svih koji žele promjenu  paradigme u skladu s potrebama obespravljene većine, nakon višedesetljetnog, očito neuspješnog, vođenja zemlje od strane vlada lijevog i desnog centra", navodi se u Šibenskoj deklaraciji.

Hrvatska nova lijeva paradigma želi uspostavu novog društvenog ugovora koji će biti usmjeren postizanju ciljeva na sljedećim područjima:

A) POVRATAK POLITIKE LJUDIMA I LJUDI POLITICI, OPĆA DEMOKRATIZACIJA I DECENTRALIZACIJA POLITIČKOG I UPRAVNOG ŽIVOTA

B) VRAĆANJE EGZISTENCIJALNE I EKONOMSKE SIGURNOSTI  U SREDIŠTE POLITIČKOG I EKONOMSKOG ŽIVOTA ZEMLJE

C) SOCIJALNA POLITIKA KOJA POTIČE  EKONOMSKU SAMOSTALNOST, SIGURNOST i AKTIVNOST SVIH LJUDI

D) KULTURA, OBRAZOVANJE I SPORT KAO POTREBA, A NE TROŠAK

E) PREOBRAZBA U ZEMLJU KOJA U VANJSKOJ POLITICI VELIČA DEMOKRACIJU, MIR I SURADNJU MEĐU NARODIMA

Potpisnici Šibenske deklaracije obvezali su se da će radi maksimalizacije mogućnosti za provedbu postavljenih ciljeva, u svom političkom i civilnom radu promovirati suradnju, te sklapati potencijalne koalicije, otvorene za doprinos i utjecaj pojedinaca i pojedinki, lokalnih, regionalnih i nacionalnih platformi sličnih težnji  i ciljeva, kao i udruga, građanskih inicijativa te sindikata "kako bismo putem trajne nacionalne platforme lijevih snaga osigurali složene promjene -  ostvarenje ekonomskih, političkih i socijalnih prava i konsolidaciju demokracije i ekonomije u Hrvatskoj."

 

Cijeli tekst možete pročitati na: http://www.forum.tm/vijesti/donosimo-tekst-sibenske-deklaracije-kojom-je-prvi-put-u-hrvatskoj-ujedinjena-ljevica-6884

Izvor: forum.tm

EGP logo Shape FlatTop

Charter of the European Greens

European Green Party Guiding Principles Adopted at the 2 nd EGP Congress
Geneva, 13-14 October 2006 

Who we are 

The European Greens proudly stand for the sustainable development of humanity on planet Earth, a mode of development respectful of human rights and built upon the values of environmental responsibility, freedom, justice, diversity and non-violence.

Green political movements emerged in Europe while the continent was divided by the Cold War and amidst the energy crises of the mid-seventies. At that time, it became clear that the pattern of economic development was unsustainable and was putting the planet and its inhabitants in grave environmental, social and economic dangers. Existing political parties were incapable of dealing with this challenge.

Our origins lie in many social movements : environmentalists and anti-nuclear activists concerned with the growing damages to our planet; non-violent peace activists promoting alternative ways to resolve conflicts; feminists, struggling for real equality between women and men; freedom and human rights movements fighting  against dictatorial and authoritarian regimes; third-world solidarity movements supporting the end of colonization and more economically balanced relations between the North and the South of our planet; activists campaigning against poverty and for social justice within our own societies.

From these origins, European Greens have come together to form our own political family. We stand for a free, democratic and social Europe in a peaceful, equitable and environmentally sustainable world. We defend values like justice, human and citizen's  rights, solidarity, sustainability and the right of each individual to lead their own lives, free from fear.

From the beginning, Greens have advocated thinking globally and acting locally. To develop cooperation at European level, a coordination body was founded in 1984, transforming itself in 1993 into the European Federation of Green Parties. In 2004, underlining the objective of a deeper cooperation, the Federation was transformed again into the European Green Party. European Greens are part of a thriving global Green movement.

Guiding principles 
The guiding principles which provide the framework to the political actions by the member parties of the European Green Party can be defined as follows :

Environmental Responsibility         
Taking responsibility for our biosphere is a central tenet of Green values. Society depends on the ecological resources and the health and resilience of the planet, and we bear an over-riding obligation to future generations to protect this inheritance.            

We advocate strongly the need to live within our ecological means. We must maintain biological diversity and combat global warming through sustainable use of renewable resources and the careful husbandry of non-renewable resources. The responsible use of bio-diversity is of critical importance for meeting the food, health and other needs of the growing world population. But beyond any notion of utility, Greens believe that each of the diverse species of life on our planet has an intrinsic value and beauty and therefore deserves to be protected.

Our European pattern of production, consumption and commerce are contributing to the continued poverty of the majority of the planet's inhabitants and causing severe environmental degradation and climatic instability. Industrialised and industrialising countries can no longer postpone action to respond to these challenges. The urgent need to change these patterns necessarily means a profound adjustment process if we are to reverse this damaging exploitation of our common home.

The political challenge facing us is the task to restructure the global agenda so that economic and trade policies serve social and environmental objectives and not just economic indices. Our answer is sustainable development, which integrates environmental, social and economic objectives for the benefit of all. Sustainable development can only be achieved through global cooperation to overcome the economic contradictions between the developing countries, the emerging economies and the industrialised world. Every citizen of the world has the same right to a fair share of the world's resources and also bears the same obligation to ensure that future generations can enjoy the same benefits.        

Greens always seek to apply the precautionary principle. We will not support measures which present potential threats to human health or environmental well-being. But neither will we accept delay in implementation of new precautionary measures solely on the ground that scientific studies are not sufficiently numerous. Whatever the domain, - peace, energy, food and agriculture, life sciences, transport, technology, medicine, –decisions and action must systematically follow the least harmful option.

Specifically as regards nuclear energy, Greens stand for a nuclear-free Europe, because of the civil and military threats it poses, because of the burden it puts onto the future generations and because of the security apparatus it needs. For Greens, the priority is to develop decentralized and renewable alternative energies.

Freedom through Self-Determination:   

 • Individual autonomy      

  We Greens believe all human beings - regardless of sex, age, sexual orientation or identity, ethnic origin or disability- have the right to make their own choices, to express themselves freely and to shape their own lives. This freedom is not exclusively about material possessions; it includes the social, cultural, intellectual and spiritual dimensions of human life.     

  These inalienable rights should be guaranteed by law and taught in schools as basic foundations of our societies. They should be fulfilled by empowerment of the people, by the opportunity for all women and men to make a living for themselves and their families and, where necessary, by social and material support, sufficient to lead a dignified life and to fully participate in society. Where these rights are lacking, we Greens will fight for them, proposing solidarity, education, development cooperation and protection from violence, oppression, and discrimination.   
   
 • Inclusive democracy      

  Our belief in democracy is founded upon the mutual recognition of all individuals as equals. To encourage a maximum level of commitment, the political and decision-making processes have to be democratic, inclusive, transparent and fully accessible in a way comprehensible to ordinary citizens. The radical changes needed for sustainable development require that all take a common responsibility and a fair share of the burden. Elected representatives have the duty to consult and fully inform their constituents throughout the whole decision making process.         

  We must always think globally, even whilst acting locally. To ensure the highest level of citizens' involvement and benefit, the authority to decide should be vested in the lowest effective level. Conversely, whenever a problem requires action on a higher level, the consequences for the lower levels should be taken into account and differences respected. Minority interests must be given adequate attention and protection.                   

  We are committed to strengthening democracy throughout Europe, at local, regional, national and supra-national levels. We want to strengthen the democratic responsibility and accountability of multi-lateral institutions. 

Extending Justice 
Green policies are based on the principle of justice. This demands a fair distribution of society's goods and this, in turn, requires special attention to the needs of the weakest. Attention to the weakest is especially of importance at the global level, where Europe has a specific responsibility to stimulate economic growth in the developing countries. Because we have to address the problems of a changing world, our notion of justice goes far beyond traditional redistribution policies. Greens stand for social justice, for gender equity, for justice between generations, and for justice at the global level. Despite the practical conflicts arising between them, these dimensions of justice must not be played off against each other.

 • Social justice ensures that everyone has access to vital societal resources: education, work and democratic participation. Fair access must be defended in the face of existing social imbalances, and needs to be institutionally safeguarded. Education is a decisive factor in the ability to shape one's own life. Using our labour skills enables us to bear the fruits of our abilities and thus defines a key part of our identity. Democratic participation is a basic requirement for becoming involved in society and helping to shape it.
 • Gender equity. Justice is also gender equity. Women and men should enjoy the same power to define how society will develop. Moreover, they should be able to live their lives free from violence. We Greens want to develop the institutional framework which guarantees women equality at home, at work, in public office and in other positions of influence. We want to facilitate the harmonisation of family and professional life for both genders.
 • Justice between the generations. The motto "We have only borrowed the world from our children" is more appropriate today than ever before. Today, our children's future is at risk. Justice between generations means an obligation for the older generation to hand down our environmental, social and cultural heritage to the younger ones in a sustainable way. It also includes an obligation for the younger generations to care for the elder population. It should be ensured that all generations can participate fully in society.
 • Global justice. Justice is also our yardstick on the international level. As the global economy connects people and increases our interdependence, this moral obligation also becomes a practical imperative. Worldwide sustainable development and universal human rights are at the core of our concept of global justice. These must be underpinned by an independent institutional monitoring framework for corporate social responsibility and fair trade.           

Justice requires solidarity, non-discrimination and citizens' involvement. Solidarity helps create self-confident individuals - it strengthens citizens instead of patronising them. All public authorities should work in partnership with citizens to create and defend institutions that enhance solidarity. For this reason we also want to invest in networks and communities, which, with state encouragement, practice mutual support.  

Diversity, an Indispensable Condition 
The richness of civilisations, societies, and cultures has developed through diversification.  We Greens are ourselves the result of the merging of a host of social movements, and we believe diversity is a condition for success, survival even, in almost every field of activity. Diversity increases the resilience of organisations and groups whenever they are confronted with unexpected changes. It is a safeguard against intolerance, extremism and totalitarianism. And it is an indispensable source of inspiration and renewal.

Human diversity has many dimensions : gender, social, cultural, spiritual, philosophical, religious, linguistic, economic, ethnic, sexual, regional. These may be expressed by individuals or by social groups. We cherish this diversity. It should however never be used as a pretext for questioning universal rights.

Where people share the same limited space, differences may easily be perceived as threats. Even in the smallest community, the strong tend to make use of their dominant role whereas the weak often find themselves pushed to conform. Safeguarding diversity therefore requires recognition, mutual understanding and respect – and, only too often, active protection.      

Non-Violence 
Non-violence forms a key part of the philosophical background of Green theories and conditions our approach to all problems. No lasting solution to any conflict between individuals, social groups or States can be imposed by force. A basic green principle is that the means used to achieve an objective must be compatible with the objective itself. So the political search for justice and peace cannot be achieved by violent means.

Violence is not just physical. Human actions and global economic structures can deprive people of their human rights and exacerbate social injustice. Poverty is perhaps the most insidious form of violence. To eliminate poverty, we promote international bodies that aim at economic equity and put people's livelihoods and security first, as well as binding global rules for the protection of human rights.

Insofar as armed conflicts are concerned, we are convinced that the use of army or police forces as an isolated strategy cannot be successful in the long run. Greens want to see less military intervention and the implementation of the concept of a civil foreign and security policy. This requires the development of powerful tools for conflict prevention and civil conflict management.

Nevertheless Greens recognise that military means may be called upon by the international community as a last resort. Where there is a threat of mass violence against civilians, deployment of peace-keeping military forces may be justified as a deterrent. When preventative measures have failed, armed intervention may be necessary. Recourse to military means will be subject to the rule of international law and is only legitimate if the following conditions are met:

 • the existence of an explicit mandate of the UN Security Council;
 • the agreement to the primary objective of intervening in order to save and protect lives through preventing violence;
 • the existence of a political strategy defining how such military intervention should end and a peaceful and stable situation be established. 

To sum it up, Sustainable Development 
Greens recognize that the values of environmental responsibility, freedom, justice, diversity and non-violence can be – and are to some extent – shared by other political families. What defines Greens is that we consider these values as interdependent and inseparable. As a whole, they determine all our actions directed towards the sustainable social, cultural, environmental and economic development of our societies on planet Earth. We apply them not only to our external policies but to our own political conduct as well as to the organization of our own party.

Europeans were the pioneers of the process of industrialization which is at the heart of some of our worst global problems. As citizens of one of the wealthiest continents on Earth, we Europeans carry a major responsibility for the reversal of the destructive trends it has generated and for initiating an alternative and sustainable development model. The scope of the issues at stake is such that it is beyond the powers of any single state to achieve this aim. Therefore we need cooperation in which all of Europe - from Dublin to Tbilisi, from Helsinki to Lisbon, from Ankara to Reykjavik - will be able to participate.           

The European Union is well placed to facilitate this cooperation, providing that 

 • it remains open for further enlargements;
 • it restructures itself into a truly democratic institution,
 • it reorients its priorities towards an environmentally and socially sustainable model of development and
 • it assumes its global responsibilities, under the United Nations, and in cooperation with other valuable institutions such as the OSCE and the Council of Europe, for a peaceful and sustainable world.

Predmet: Otvoreno pismo gospođi Sandri Švaljek

Poštovana gospođo Švaljek!

Prije nekoliko dana objavljen je u jednim dnevnim novinama intervju sa Vama u kojem je u nekoliko navrata spomenuta politička stranka Održivi razvoj Hrvatske – ORaH. Vjerujem da ste informirani o svojim protukanidatima na predstojećim izborima pa znate i za činjenicu da je ORaH u koaliciji sa strankama Zagreb je naš!, Nova ljevica, Radnička fronta i Za grad, te da je zajednički kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević.

Iako stalno naglašavate da niste profesionalna političarka vjerujem da ste svjesni da svaka politička stranka koja izlazi na izbore svoje članove koji se pojavljuju na listama drugih stranaka briše iz svoga članstva. Samim tim, Vas ne podržavaju članovi ORaH-a, nego bivši članovi, pa nije politički korektno spominjati stranku čiji su Vam bivši članovi pristupili, osim ako ne želite svjesno obmanuti biračko tijelo.

Politički bi bilo korektno da javnost obavijestite kako Vašu koaliciju čine novoosnovana politička stranka „Nezavisna lista Sandre Švaljek“, HSLS i Hrvatska konzervativna stranka. Osim što ste pokušali građane Zagreba zavarati nazivom političke stranke („Nezavisna lista Sandre Švaljek“), a stranka je registrirana u Ministarstvu uprave što se lako može provjeriti uvidom u registar političkih stranaka, znakovito je da ste stranku nazvali po imenu i prezimenu osnivačice i predsjednice, odnosno po sebi. Nije ovo prvi slučaj da netko u Hrvatskoj naziva stranku po sebi, a Vama je to sigurno poznato jer se radi o osobi s kojom ste blisko surađivali. Mogli ste barem ostati dosljedna i u nazivu stranke zadržati „365“.

Čudno je da o osnivačkoj konvenciji Vaše Stranke niste obavijestili medije jer bi Vam to osiguralo dodatni medijski prostor, ako Vam je uopće potreban. Možda sam zločest, ali pitam se da li su osnivači Stranke uopće upoznati s činjenicom da su osnivači nove političke stranke – Nezavisna lista Sandre Švaljek.

U Zagrebu, 10.05.2017.

Predsjednik ORaH-a

Mladen Novak

Visoko obrazovanje u Hrvatskoj regulira se Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (NN 139/13) prema kojemu se ono temelji između ostalog i na uzajamnosti i partnerstvu pripadnika akademske zajednice te poštivanju i afirmaciji ljudskih prava. Nažalost ništa od toga ne vidimo u odluci Senata Sveučilišta u Zagrebu o ukidanju upisnih kvota za iduću akademsku godinu koja je i u suprotnosti s odlukom Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija koje je predvidjelo 15 upisnih mjesta za preddiplomski studij filozofije. Ukidanje filozofije na Hrvatskim studijima nažalost još je jedan dokaz u nizu da živimo u zemlji koja ne samo da ne odobrava, već sustavno i ukida bilo ikakvu mogućnost iznošenja drugačijeg mišljenja od onih na vlasti. Umjesto da hrlimo u budućnost s ključnim reformama koje će otvoriti nova radna mjesta i podignuti standard opterećenih građana mi se bavimo čišćenjem kadra i svih onih koji misle drugačije? Nedopustivo i sramotno. Na tom su odjelu zaposleni filozofi koji su podnijeli prijave za plagijat protiv ministra Pave Barišića, ali i prijave protiv nekih drugih čelnih ljudi na sveučilištu kao što su rektor Damir Boras i prorektor Ante Čović. Slučajno ili ne procijenite sami. Pozivamo ministra Barišića da se posveti poboljšanju uvjeta studiranja studentima i roditeljima jer prema EUROSTUDENT istraživanju za Hrvatsku hrvatski/e studenti/ce prosječno raspolažu s 1.937 kune prihoda tokom mjeseca. 12% studenata/ica imaju prihode kroz stipendije, a čak 83% studenata/ica prihode ima iz privatnih izvora. Prihodi od obitelji u prosjeku iznose 885 kuna što je 46% ukupnih sredstava kojima studenti/ce raspolažu, dok prihodi od rada iznose 556 kuna, odnosno 29% sredstava. Glavni izvor prihoda studenata u Hrvatskoj je obitelj. Stipendije, u prosječnom iznosu od 807 kuna mjesečno, koristi 28% studenata, a zajmove za sada koristi tek 3% studenata, koji se u prosjeku njima financiraju s 951 kunom mjesečno. Roditeljska potpora predstavlja značajan izvor financija svim skupinama studenata, ali u prosjeku osigurava polovicu ili više prihoda redovitim studentima sveučilišnih studija, a na ovaj se vid prihoda posebno oslanjaju studenti koji žive kao podstanari. Financijske potpore na preddiplomskom i diplomskom studiju nisu adekvatne za studente nižeg socioekonomskog statusa, a pokazuje se da su najprisutnije kod skupina čiji su troškovi studija najniži. Sveučilište je autonomno, ali to nije opravdanje ministru, naprotiv. Smatramo da se ovakve odluke ne smiju donositi u demokratskoj državi 21. stoljeća. Pa niti dok su na vlasti HDZ i Most. Dajemo podršku studentima i profesorima te oštro osuđujemo odluku kao zatiranje ljudskih i građanskih sloboda na drugačije mišljenje!


Članovi pulske gradske organizacije stranke ORaH-a na prvi dan proljeća 21. 3. 2017. obilježit će Međunarodni dan osoba s Down sindromom (World Down Syndrome Day). Datum (21/3) predstavlja 3 kopije kromosoma 21 koji je jedinstven za osobe s Down sindromom. Kako su šarene čarape simbol Dana, članovi će simboličnom gestom podržati svakodnevnu borbu osoba s Down sindromom kako bi se uspješno integrirali u naše društvo.

Sam sindrom je relativno učestao u općoj populaciji u Hrvatskoj, pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Od iznimne je važnosti stručna podrška roditeljima u bolnici već pri samom porodu, kompletna rana intervencija i edukacija stručnjaka svih struka koje dolaze u dodir s osobama s teškoćama u razvoju pa tako i osobama s Down sindromom.

U ORaH-ovoj zdravstvenoj politici i politici obrazovanja i znanosti predlažu se potrebne promjene u društvu i sustavu te zastupa ravnopravnost svih članova društva. Zalažemo se za konkretne promjene koje se odnose na već spomenutu potrebu rane intervencije, uključivanje djeteta s Down sindromom, kao i svakog drugog djeteta, u redovne vrtiće i škole. Uspješna integracija u ranijoj dobi djetetu s Down sindromom pomaže u socijalizaciji, poticanju govora, učenju novih vještina i intelektualnom razvoju. Danas u Hrvatskoj sve više djece zahvaljujući upravo ranoj intervenciji ima mogućnost učiti sa svojim vršnjacima u redovitom razredu po prilagođenom programu uz pomoćnika u nastavi. Osobe s Down sindromom imaju iste socijalne i emotivne potrebe kao svako dijete, mlada ili odrasla osoba. Žele biti uključeni u zajednicu i biti korisni građani.

Pozivamo sve građane dobre volje u obilježavanju Međunarodnog dana osoba s Down sindromom noseći šarene čarape kako bi na ovaj simboličan način sudjelovali u podizanju javne svijesti o jednakim pravima i mogućnostima za sve članove društva. 
Različitosti nas spajaju i obogaćuju!

 

down sindrom 1down sindrom 2down sindrom 3

 

Stranica 1 od 109

Kontakt:

Središnji informacijski ured

Adresa: Ilica 48
Telefon: 01/77 93 176

Email: info.ured@orah.hr

 

                     

Odnosi s javnošću

Glasnogovornik: glasnogovornik@orah.hr

Pitanja u vezi članstva: clanstvo@orah.hr

Podrška za web: web@orah.hr

Podrška za ICT: ict@orah.hr

Osnovne informacije

Poštanska adresa: Ilica 48
Telefon: 01/77 93 176
Fax: 
OIB: 57106771128

                     

              

Održivi razvoj Hrvatske - ORaH 

EFALogoFYEGlogoGEFLogoGGLogo

 

EGP logo Shape FlatTop

Go to top

Orah.hr koristi kolačiče kako bi poboljšao funkcionalnost stranice. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information